نکات کلیدی برای درخواست پناهندگی

در این مقاله، نکات مهمی برای موفقیت در درخواست پناهندگی ارائه شده است. با توجه به استوری پناهندگی و راهکارهای موثر، می‌توانید شانس قبولی خود را افزایش دهید و به بهترین نحو در فرآیند پناهندگی عمل کنید.

مهاجرت

موسی یوسفی

9/28/20241 دقیقه خواندن

photo of white staircase
photo of white staircase

بیشتر مخاطبین من افغانستانی ها هستند که شرایط پیش آمده آنها را مجبور کرده است تا به مهاجرت و پناهندگی فکر کرده اند. در کل وقتی کسی تصمیم می گیرد تا کشورش را ترک کند، دو راه کلی پیش روی دارد. یک قانونی و یکی قاچاق. در مورد راههای قاچاق نمی توانم راهی پیشنهاد کنم چون هم تجربیات دیگران را شنیده ام و هم خودم در مرحله ای آن را امتحان کرده ام. و تصمیم گرفتم دیگر تکرارش نکنم. اما اگر در کشور خودمان ادامه زندگی ممکن نبود و تصمیم گرفتیم مهاجرت کنیم از کجا شروع کنیم؟

اگر بخواهم در یک جمله همه چیز را به شما بگویم این است: در هر مرحله ای راست بگویید، صداقت داشته باشید و مشکلات شخصی مربوط به خودتان را ذکر کنید. شاید فکر کنید که اگر توضیح دهم که کشور به دست طالبان افتاده است و شرایط سیاسی و اقتصادی چقدر سخت شده است ممکن است بیشتر به من کمک کند. ولی در واقع این مشکلات و این تحولات را همه می دانند. و شاید یکی از دلایلی که برنامه های ویزای بشردوستانه و پناهندگی وجود دارد همین موضوع باشد. ولی این مورد را در نظر داشته باشید که هیچ کشور و نهادی تصمیم ندارد که تمام جمعیت افغانستان یا ایران یا هر کشور دیگری را به عنوان پناهنده قبول کند.

همیشه استثناهایی هست. مثل کسانی که سر تیتر اخبار می شوند، یا به نوعی در شبکه های اجتماعی مشکل و درگیری آنها با رژیم حاکم وایرال می شود. ولی احتمالا شما از آن دسته نیستید. پس با خود عمیقا فکر کنید که چرا مهاجرت می کنید؟ به تک تک مسایلی که باعث شده است چنین تصمیمی بگیرید فکر کنید و آن را ذکر کنید. در تکمیل فرم های پناهندگی دقت و حوصله داشته باشید. باز هم تاکید می کنم از دروغ دوری کنید. و حتی درنظر داشته باشید که کشورهای مهاجر پذیر هم به انسانهای مظلوم و بی حاشیه بهای بیشتری می دهند. کسانی که برای امنیت و اقتصاد آنها مشکلی ایجاد نکند. پس اگر مثلا نظامی نیستید و قبلا در اردو یا ارتش نبوده اید برای خود اسناد تقلبی درست نکنید چون جدای از اینکه شما در کدام طرف درگیری ها بودید این پیام را به مامور بررسی اسناد خود می رسانید که شما آدم خشن و بی رحمی هستید. بله به همین سادگی ممکن است پرونده مهاجرتی و پناهندگی شما رد شود. چون اکثر کشورها برای نظامیان و گروههای خاص دیگر برنامه های جداگانه ای دارند یا برای آنها فیلتر های اضافی در نظر می گیرند.

نکته دیگر، دقت در وارد کردن مشخصات فردی، خانوادگی، محل زندگی، سفر و تمام سوالات دیگر است. شاهد بوده ام که برخی از افغانستانی ها هنگام پر کردن فرم 842 برای درخواست پناهندگی در استرالیا از وارد کردن مشخصات بعضی از افراد خانواده خود خود داری کرده اند. برای این کار دلایل خود را داشته اند. مثلا یکی میگفت نام خانوادگی برادرم با من فرق می کند، یکی می گفت تاریخ تولد خواهر بزرگم با برادرم خیلی اشتباه دارد و اگر هردو را بنویسم فقط یکماه باهم فرق دارند و این موضوع باعث خرابی کیس می شود. ولی چیزی که من به شما می گویم این است که این اشتباه را نکنید. همه اطلاعات را طبق پاسپورت و تذکره وارد کنید و بعد در یک فایل جداگانه آن مساله را توضیح دهید.

اگر حضوری به جایی می روید، حفظ ظاهر و متانت و اخلاق خیلی مهم است. سعی کنید مرتب و تمیز باشید. این از ویژگی های انسانهاست که با کسانی که مرتب و تمیز هستند و روی خوش دارند برخورد بهتری می کنند. احتمالا وقتی به سفارت یا کنسولگری کشوری می روید، افرادی آنجا کار می کنند که حق نمایندگی از کشورشان را دریافت کرده اند و تصمیم آن مامور مصاحبه کننده می تواند شما را قبول و یا رد کند. پس سعی کنید تا جایی که می توانید از نظر لباس، برخورد و فرهنگ خود را مستحق دریافت ویزا نشان دهید و اجازه ندهید به طور ناخودآگاه به طرف مقابل تان حس منفی منتقل شود.

سعی کنید فقط به سوالی که از شما پرسیده می شود جواب بدهید. نه کم و نه اضافه. پیشنهاد می کنم اگر لازم می دانید که توضیحات اضافه ای را برای آنها داشته باشید این کار را در فایل جداگانه ای ضمیمه کنید. مثلا می توانید یک سند جدید ایجاد کنید و نام آن را بگذارید additional answers یا more details بعد تک تک سوالاتی را که در فرم دیگر بود و لازم می دانید به آنها جواب مفصل بدهید با ذکر شماره در این سند جدید بنویسید و در جلو آن توضیحات خود را ذکر کنید. در این صورت افسر مربوطه درصورتی که لازم بداند می تواند سند اضافی شما را هم مطالعه کند.

مدارک هویتی خود را تکمیل کنید. اگر تذکره یا همان NID Card الکترونیک دارید، این خیلی خوب است چون نیاز به ترجمه ندارید و مشخصات شما در پشت آن به انگلیسی درج شده است. ولی اگر از تذکره های ورقی سابق دارید یا تذکره دفترچه ای یا همان تذکره داوودی دارید حتما در یک دارالترجمه رسمی که مهر داشته باشد، تذکره خود را ترجمه کنید. بعضی اوقات از شما کارت تولد می خواهند، پس بهتر است تا در افغانستان هستید به احصائیه مرکزی مراجعه کنید و کارت تولد هم بگیرید. دلیل اینکه بعضی از کشور ها علاوه بر تذکره از شما کارت تولد می خواهند این است که در تذکره نام مادر ذکر نشده است ولی در کارت تولد ذکر می شود. خوشبختانه کارت تولد هایی که اخیرا صادر می شوند نیاز به ترجمه ندارند و به هر دو زبان دری و انگلیسی نوشته شده اند. همچنین اگر پاسپورت خود را قبلا با استفاده از تذکره کاغذی گرفته اید و فعلا تذکره الکترونیک دارید، دقت کنید که تاریخ تولد و املای اسم و فامیل و بقیه مشخصات در تذکره الکترونیک و پاسپورت شما یکسان باشد و در صورت هرنوع مشکل تا خودتان در افغانستان هستید آن را اصلاح کنید.

اگر به کشوری مثل روسیه مسافرت می کنید که انگلیسی زبان نیست، قبل از رفتن حتما پاسپورت خود را به زبان آن کشور ترجمه کنید و بهتر است دو ترجمه معتبر همراه خود داشته باشید. چون بعدا هم در اداره مهاجرت و هم در کارهای اداری دیگری مثل افتتاح حساب بانکی ممکن است به آن احتیاج پیدا کنید.

اگر متاهل هستید، نکاح خط شرعی داشته باشید و آن را ترجمه کنید. کسانی که همسرشان فعلا در کشور دیگری است و تا به حال نکاح خط نگرفته اند، می توانند به محمله فامیلی مراجعه کنند و تقاضای ازدواج خط کنند. قابل ذکر است که بعد از ترجمه و تایید وزارت خارجه، ازدواج خط هم مثل نکاح خط کارایی لازم را دارد و نیاز شما را برطرف می کند.

بعضی کشورها از شما فرم عدم مصونیت یا عدم سوء پیشینه می خواهند. پس خوب است که برای احتیاط به وزارت داخله/ وزارت کشور مراجعه کنید و آن فرم را تهیه کنید و در صورت لزوم ترجمه کنید. همچنین اگر در کشورهای دیگری غیر از وطن خود بیش از شش ماه زندگی کرده اید، بعضی کشورهای مهاجر پذیر از شما می خواهند که از آن کشورها نیز سند عدم سوء پیشینه بگیرید. و اگر به هر دلیلی نمی توانید آن سند را تهیه کنید، در یک سند جداگانه دلایل خود را به طور کامل شرح دهید و برایشان بفرستید که چرا نمی توانید سند عدم سوء پیشینه را تهیه کنید.